Sådan lander du drømmejobbet
Hvert år undersøger konsulentfirmaet Ballisager, hvordan virksomheder rekrutterer medarbejdere. Her får du de vigtigste pointer fra undersøgelsen som fif til din jobsøgning.
Hvordan fanger du bedst opmærksomheden hos den virksomhed, du allerhelst vil arbejde for, og skiller dig ud fra bunken af andre ansøgere? Det kan en undersøgelse fra konsulenthuset Ballisager, der blandt andet arbejder med rekruttering, hjælpe dig med at blive klogere på.
Ballisager gennemfører hvert år en rekrutteringsanalyse, som kortlægger, hvordan virksomhederne finder nye medarbejdere – og som ikke mindst kan bruges af jobsøgende til at aflure, hvordan de lander det nye job.
I undersøgelsen fra i år har 934 private virksomheder og offentlige arbejdspladser medvirket, heraf 29 procent offentlige og 71 procent private.
De tre mest brugte rekrutteringskanaler, når virksomheder søger nye medarbejdere, er i prioriteret rækkefølge:
- opslåede stillinger (76%)
- netværk (58%)
- LinkedIn (51%).
I Ballisagers undersøgelse fra 2018 er de samme tre kanaler i top-tre, men i forhold til 2019 har netværk og LinkedIn byttet plads.
For dig som jobsøgende betyder det ikke overraskende, at du med fordel kan bruge flere kanaler, når du søger job. Det er kort sagt ikke nok kun at bruge stillingsopslag fra diverse jobdatabaser til at finde dit næste job.
Det er værd at bemærke, at undersøgelsen viser, at offentlige virksomheder også bruger netværk i rekrutteringsprocessen, så uanset om du søger en offentlig eller privat ansættelse, er det en god idé at orientere dit netværk om, at du er jobsøgende.
Søg uopfordret og inden med det samme
Virksomhederne får i gennemsnit 50 ansøgere per stillingsopslag, og 52 procent svarer, at de mødes med én eller flere kandidater inden ansøgningsfristens udløb. Og det ikke kun gælder for private virksomheder: også 29 procent af de offentlige arbejdspladser holder samtaler inden fristen udløber.
Det betyder, at det er en fordel at søge, så snart stillingerne bliver slået op, hvilket gør op med myten om, at du ligger øverst i bunken, hvis du venter til sidste øjeblik med at søge.
83 procent af virksomhederne svarer desuden, at det er muligt at søge uopfordret. Det er velkendt, at private virksomheder modtager uopfordrede ansøgninger, men faktiske fortæller 61 procent af de offentlige virksomheder i undersøgelsen, at det er muligt at søge uopfordret hos dem.
Generelt gælder det, at du som jobsøgende til en offentlig stilling skal skrive direkte til den leder, der har slået stillingen op. I en stor privat virksomhed foretrækker de, at du oploader dit ansøgningsmateriale i firmaets HR-system, mens de små virksomheder helst vil have en skriftlig henvendelse direkte til firmaets fællesmail. Den bedste måde at sælge dig selv på i ansøgningen er ifølge virksomhederne, at du præsenterer dine kompetencer kort og præcist og viser, at du er motiveret for at være en del af deres virksomhed.
I forhold til prioritering mellem ansøgning og CV har tidligere undersøgelser vist, at 80 procent af alle arbejdsgivere begynder med at læse dit CV, og synes de ikke, at det rammer, hvad de søger, vil 50 procent af dem ikke læse din ansøgning. De top-tre forhold, som virksomhederne screener efter i CV’et, er erhvervserfaring, ansættelsernes varighed og uddannelse.
Som jobsøgende skal du derfor sikre, at dit CV er målrettet stillingsopslaget. Det er en god ide, at du indleder med at skrive en målrettet profil efterfulgt af de vigtigste kompetencer i forhold til jobbets indhold.
Er du nyuddannet og endnu ikke har erhvervserfaring, skal du ikke fortvivle– husk, at alle fået deres første job uden erfaring. Det betyder dog, at du er nødt til lægge endnu mere vægt på dine kompetencer fra fx dit studie eller et frivilligt arbejde.
I forhold til fremtidige ansættelser svarer virksomhederne, at fremtidens tre mest attraktive kompetencer hos en jobsøger er: forandringsparathed, evne til at arbejde selvstændigt og forretningsforståelse.
Hermed er du klædt lidt bedre på til at lande drømmejobbet – rigtig god fornøjelse med din jobsøgning!