Gå til sidens indhold

En sund arbejdsplads

​​En sund arbejdsplads er mere end hæve- og sænkeborde og frugtordninger. En sund arbejdsplads er et sted, hvor alle ansatte og ledere trives både fysisk og psykisk.

Der er mange medspillere, når der skal skabes en sund arbejdsplads, og hvad der fungerer godt ét sted, gør det ikke nødvendigvis et andet.

Aktører, som hjælper til med udviklingen af en sund arbejdsplads, kan være:

  • MED-udvalget 
  • Samarbejdsudvalget 
  • Den lokale TRIO (arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant og leder) 
  • Arbejdsmiljøudvalget

Både arbejdsgiver og medarbejder har ansvaret for, at arbejdsmiljøet lever op til lovgivningskravet. Arbejdstilsynet er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet, og det er Arbejdstilsynet, der rådgiver og vejleder om arbejdsmiljø - såvel det fysiske som det psykiske. Det er også Arbejdstilsynet, der kommer på kontrol i virksomhederne og følger op på APVen (arbejdspladsvurderingen). På Arbejdstilsynets hjemmeside er der hjælp at hente for både arbejdsgivere og ansatte.

Branchearbejdsmiljørådene (BAR) udarbejder bla. branchevejledningerne, som er nyttige værktøjer i forbindelse med udarbejdelse af APV/indretning af arbejdsplads osv. Du kan finde Bar-vejledningerne her

Arbejdstilsynets vejledninger (At-vejledninger), beskriver hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, arbejdsmiljøorganisationerne eller andre, men vejledningerne bygger på regler (lov og bekendtgørelser), som er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en At-vejledning. At-anvisninger og At-meddelelser vil efterhånden blive afløst af At-vejledninger. Du kan finde vejledningerne her.

Hvad kan jeg gøre som ansat
Med meget få virkemidler kan du som ansat hjælpe med til at skabe en sund og rar arbejdsplads.

  • Støt op om de initiativer, der tages på din arbejdsplads for at fremme trivslen.
  • Vær opmærksom på dine egne behov, kompetencer og ressourcer. Tal med din nærmeste leder om dette, fx ved den årlige MUS-samtale.

>Læs også om trivsel på arbejdspladsen

Hvad kan DSL hjælpe med
Som medlem af DSL kan du få uafhængig rådgivning i forbindelse med spørgsmål om arbejdsmiljøet på din arbejdsplads.

  • Sygdom

    ​Du skal straks informere din arbejdsgiver, hvis du er syg. Du skal melde dig syg ved arbejdstids begyndelse den første hverdag, hvor du er syg. Findes der retningslinjer for sygemelding på din arbejdsplads, skal du selvfølgelig rette dig efter dem.

    Sygemelder du dig ikke, er din arbejdsgiver ikke forpligtet til at betale løn under fraværet. Din udeblivelse kan ligeledes blive betragtet som en så grov misligholdelse, at arbejdsgiver kan bringe din ansættelse til ophør straks (bortvisning).

    Når arbejdsgiveren er korrekt informeret om sygdomsfraværet, er du ikke forpligtet til løbende at meddele, at du fortsat er syg. Hvis du kan sige noget om, hvornår du kan vende tilbage til arbejdet, er det naturligt og almindeligt at orientere arbejdsgiver. En god dialog med arbejdsgiver i en sygdomssituation er af stor betydning.

    Er du ansat som funktionær, har du ret til at få fuld løn under din sygdom.

    Hvis arbejdsgiver ønsker det, skal du dokumentere, at du er syg.

    Sygefraværssamtale
    Din arbejdsgiver har pligt til at indkalde dig til en sygefraværssamtale. Samtalen skal afholdes senest 4 uger efter første sygedag - også selv om der allerede foreligger en dato for din raskmelding. Indkaldelsen skal ske med et rimeligt varsel (nogle få dage) og på den mest hensigtsmæssige måde.

    Du har pligt til at deltage i samtalen, der som udgangspunkt skal afholdes som en personlig samtale. Det er muligt at tage en bisidder med.

    Er du for syg til at deltage i samtalen, kan den afholdes telefonisk. Hvis din læge vurderer, at du er for syg til at deltage i en personlig samtale (også pr. telefon), eller at samtalen kan forværre din sygdom, afholdes samtalen ikke.

    Sygefraværssamtalen skal handle om, hvornår og hvordan du kan vende tilbage til arbejdet. Det kan fx være en drøftelse af arbejdstidens længde, specielle skånehensyn i form af ændrede arbejdsopgaver, hvilemuligheder eller hjemmearbejde.

    Du er ikke forpligtet til at tåle ændringer i arbejdsopgaverne i videre omfang end de sædvanlige regler om ændring af stillingsindhold.

    Bemærk, at din arbejdsgiver i henhold til helbredsoplysningsloven ikke har krav på at få oplyst, hvad du fejler. Oplysningen gælder kun hvilke funktionsbegrænsninger, du har i forhold til arbejdsopgaverne.

    Fastholdelsesplan
    Hvis du forventer at være sygemeldt i mere end 8 uger, kan du anmode din arbejdsgiver om, at der udarbejdes en skriftlig fastholdelsesplan. Anmodningen kan fremsættes på et hvilket som helst tidspunkt i sygdomsforløbet.

    Fastholdelsesplanen kan beskrive, hvordan du hurtigst muligt kan vende tilbage til arbejdspladsen - helt eller delvist - samt hvordan du på længere sigt fastholdes på arbejdspladsen.

    Din arbejdsgiver har ret til at afslå din anmodning, hvis det vurderes, at der ikke er behov for det.

    Mulighedserklæring
    Din arbejdsgiver kan på et hvilket som helst tidspunkt under din sygemelding forlange, at der skal udarbejdes en mulighedserklæring. Erklæringen skal bruges, hvis din arbejdsgiver er i tvivl om, hvilke hensyn der skal tages til dit helbred for, at du kan vende helt eller delvist tilbage til arbejdet. Erklæringen kan forlanges udarbejdet ved kortvarigt, ved gentaget og ved langvarigt sygefravær.

    Som udgangspunkt skal den samtale, der afholdes i forbindelse med udfærdigelse af mulighedserklæringen, afholdes som en personlig samtale, som din arbejdsgiver med et rimeligt varsel (1 uge) skal indkalde til. Du har pligt til at møde op ved samtalen. Er du for syg til at deltage i en personlig samtale, kan den afholdes telefonisk. Mulighedserklæringer udarbejdes typisk i forbindelse med en sygefraværssamtale.

    Din læge kan vurdere, at du er for syg til at deltage i samtalen, eller at samtalen vil forværre din sygdom. I sådanne tilfælde afholdes samtalen ikke.

    Mulighedserklæringen består af to dele.
    Første del skal udarbejdes af dig og din arbejdsgiver i fællesskab og indeholde jeres vurdering af, hvilke muligheder du på trods af din sygdom har for at løse arbejdsopgaver i større eller mindre omfang. 

    Vær opmærksom på, at din arbejdsgiver i henhold til helbredsoplysningsloven heller ikke under udarbejdelse af mulighedserklæringen har krav på at få oplyst, hvad du fejler, men kun hvilke funktionsbegrænsninger, du har i forhold til arbejdsopgaverne.

    Anden del af mulighedserklæringen skal efterfølgende udfyldes af din læge. Lægen skal på baggrund af erklæringens første del og en samtale med dig tage stilling til mulighederne for, at du helt eller delvist kan genoptage arbejdet, og om dét, du og din arbejdsgiver har aftalt, er forsvarligt. Lægen kan også foreslå tilpasning af arbejdet og give et skøn over sygdommens varighed.

    Det er dit ansvar, at mulighedserklæringen bliver sendt til din arbejdsgiver inden for en rimelig frist (ca. 14 dage). Mulighedserklæringen betales af din arbejdsgiver.

    Lægeerklæring i øvrigt
    Der vil være tilfælde, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at udarbejde en mulighedserklæring. Eksempelvis hvis du melder dig syg på den første feriedag, i en opsigelsesperiode, i en afskedigelsessituation eller i de situationer, hvor du er for syg til at deltage i en samtale med din arbejdsgiver.

    Din arbejdsgiver kan i de nævnte tilfælde bede om en såkaldt friattest (attest på lægens eget brevpapir) med et skøn over sygdommens varighed eller anmode om en varighedsattest. Lægeerklæringen betales af din arbejdsgiver. 

  • Arbejdsskader

    Din arbejdsgiver har pligt til at anmelde en arbejdsskade til sit forsikringsselskab eller til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidl. Arbejdsskadestyrelsen) så hurtigt som muligt. Læger og tandlæger har pligt til at anmelde formodede erhvervssygdomme til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring hurtigst muligt. Du har selv mulighed for at anmelde en skade ved at udfylde en anmeldeblanket og sende den til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. 

    Du har mulighed for at sige ”nej” til, at skaden behandles i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Når din skade er anmeldt, har du 1 uge til at meddele, at du ikke ønsker din sag behandlet. Du kan derudover altid bede Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om at stoppe en sagsbehandling.

    Du skal være opmærksom på, at fristen for anmeldelse af en arbejdsulykke er 1 år efter, at skaden er sket. For erhvervssygdomme er fristen 1 år efter, at du finder ud af, at din sygdom skyldes dit arbejde.

    Læs mere om hvad du videre gør hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. 

    Har du problemer med at anmelde skade, kan du få hjælp hos DSL.

    Hvordan forebygges arbejdsskader
    Alle i virksomheden har et ansvar for at forebygge arbejdsskader og ulykker. 

    Øget kommunikation om sikkerhed i organisationer kan være et vigtigt bidrag til at højne sikkerheden. 

    For at en virksomhed opnår et højt sikkerhedsniveau, bør den:

    • Formulere en sikkerhedspolitik, der er operationel 
    • Integrere sikkerheden i hele organisationen 
    • Planlægge målrettede sikkerhedsaktiviteter og deres gennemførelse 
    • Gennemføre løbende evalueringer af sikkerheden og nye initiativer til udvikling og forbedringer

    Resultaterne af forebyggelsen af ulykker kommer først efter et stykke tid, så det er vigtigt, at ledelsen er klar over, at forebyggelsen er en løbende proces.

    Forløbet i en arbejdsskadesag
    En anmeldt arbejdsskade behandles forskelligt afhængigt af, om det er en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom.

    En sag om en arbejdsulykke vil i første omgang blive behandlet af din arbejdsgivers forsikringsselskab. Vurderer selskabet, at skaden ikke giver varigt mén, er skaden ikke erstatningsberettiget. Er du uenig i forsikringsselskabets afgørelse, kan du bede Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om at behandle din sag.

    Vurderer forsikringsselskabet, at du har ret til erstatning ud over betaling af udgifter til sygebehandling, vil sagen altid blive sendt videre til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som behandler sagen. 

    Som led i sagsbehandlingen vil forsikringsselskaberne og/eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ofte indsamle flere oplysninger for at kunne behandle din sag korrekt. Oplysningerne kan komme fra læger, sygehuse, SKAT, mv. Derudover har din arbejdsgiver pligt til at give oplysninger om sagen. Du vil løbende blive holdt orienteret i sagen.

    Når skaden er sket under uddannelse eller aktivering

    • Skader, som er sket under uddannelse på en erhvervsskole, produktionsskole eller i forbindelse med erhvervspraktik fra folkeskolen, skal anmeldes til Undervisningsministeriet.
    • Skader, som er sket i forbindelse med aktivering (arbejdsprøvning/jobtræning), skal anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. 

    Nyttig information

    • Skaden skal også anmeldes til Arbejdstilsynet, hvis du er uarbejdsdygtig ud over den dag, hvor skaden skete.
    • Erhvervssygdomsfortegnelsen her finder du en liste over erhvervssygdomme og de arbejdsmæssige påvirkninger, der kan give en bestemt sygdom.
    • Arbejdsmarkedets Erhvervssikring kan anerkende en sygdom som en arbejdsskade, hvis sygdommen opstår efter, at en person har været udsat for de påvirkninger, der er beskrevet i Erhvervssygdomsfortegnelsen.
  • Stress

    Selv om der stilles høje krav til dig, kan arbejdet opleves som travlt og udfordrende, hvis du har gode muligheder for at løse opgaverne. Fx de nødvendige kvalifikationer, tilstrækkelig tid, tekniske hjælpemidler og kollegahjælp. Så kan du udvikle dig og skabe ny viden. Du trives på dit arbejde.

    Men balancen tipper, når store krav bliver parret med begrænsede muligheder for selv at styre arbejdet, du ikke selv kan løse opgaverne eller du ikke har den nødvendige tid til rådighed. Når balancen forrykkes og bliver skæv, kan belastningerne udløse stress.

    Stress er ikke nogen sygdom, men en belastningsreaktion. Om en belastning medfører stress, afhænger af balancen mellem de krav, der stilles og de forudsætninger og muligheder, du har for at leve op til kravene.

    Stress er normalt ikke farligt. Det er en naturlig reaktion på pres fra omverdenen. I de fleste tilfælde letter presset efter en kort periode, og stressreaktionen stopper. Men stress er farligt, hvis du udvikler en mere eller mindre permanent stresstilstand, hvor kroppen altid er i alarmberedskab. En permanent stresstilstand kan føre til udbrændthed, depression samt hjerte- og karsygdomme. Det er derfor vigtigt at:

    • Være opmærksom på, hvordan du har det
    • Være opmærksom på, hvordan andre har det på arbejdspladsen
    • Lære dine egne stresssymptomer at kende
    • Være opmærksom på, hvordan du forebygger stress
    • Lære at tackle stress i det daglige - på arbejdspladsen og i familielivet
    • Sørge for afkobling og afslapning
    • Søge professionel hjælp, hvis stress bliver en permanent tilstand

    Hvis du har problemer med det psykiske arbejdsmiljø eller har spørgsmål om fx stress, så kontakt DSL.

    Download
    ​13 råd om at forebygge stress

    Psykisk arbejdsmiljø - forandringer

  • Fysisk arbejdsmiljø
    ​Det er vigtigt med et godt fysisk arbejdsmiljø. Din arbejdsplads skal passe til dit arbejde, og det gælder både de fysiske rammer, og hvordan de fungerer i det daglige.

    For indretning af arbejdspladsen gælder bekendtgørelsen om faste arbejdssteders indretning. I den står der bl.a.:

    - at Arbejdsstedet skal indrettes sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt ud fra både en enkeltvis og samlet vurdering af de forhold i arbejdsmiljøet, som på kort eller lang sigt kan have indvirkning på den fysiske og psykiske sundhed.

    Det er vigtigt, at du tænker over dine arbejdsstillinger, hvad end du arbejder på kontor eller er ude i felten. Du kan selv være med til at forebygge mange arbejdsskader og overbelastningsskader i dit daglige arbejde.

    Videncenter for Arbejdsmiljø har samlet de forhold, der vedrører det fysiske arbejdsmiljø. Her kan du læse mere om, hvordan du forebygger nedslidning, og du kan finde værktøjer til blandt andet indretning af kontor og mindskning af støj- og vibrationsgener.

    I BAR-vejledningen kan du finde værktøjer til, hvordan din arbejdsplads kan blive sundere.

    Gode råd til kontorarbejdspladsen:

    • Varier dine siddestillinger
    • Stå op eller bevæg dig rundt ind imellem
    • Brug funktionen på dit hæve-sænkebord
    • Kend og brug indstillingsmulighederne på dit kontorudstyr
    • Lav strækøvelser eller andre former for øvelser
  • Psykisk arbejdsmiljø

    Det psykiske arbejdsmiljø omfatter mange aspekter. Det er fx forholdet til chefen, kollegaerne, kunderne, klienterne m.fl. Men det kan også være forhold omkring arbejdets organisering og balancen mellem ressourcer og krav.

    Et godt psykisk arbejdsmiljø øger sandsynligheden for, at medarbejderne investerer det fornødne engagement og lever op til de ændrede krav i arbejdet. Det er således en fordel for virksomheden, hvis arbejdsgiveren skærper sin bevidsthed om, hvilke elementer der udgør et godt psykisk arbejdsmiljø.

    Der findes i dag rigtig mange værktøjer til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø. Nogle af dem henvender sig til hele arbejdspladsen/afdelingen, mens andre er rettet mod det enkelte individ.

    Der findes ingen facitliste og det er meget individuelt, hvad der virker for den enkelte. På Videncenter for Arbejdsmiljø finder du informationer og gode råd om psykisk arbejdsmiljø.

    Tre gode råd til at bevare et positivt arbejdsmiljø:

    • Vær på forkant
    • Vær bevidst om prioritering af opgaver
    • Prioriter tid til refleksion og inspiration i din kalender

    Herunder kan du finde værktøjer til, hvordan du forbedrer det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

    Download

  • Graviditet

    Tal med din arbejdsgiver, hvis du har mistanke om forhold på din arbejdsplads, der er belastende for din graviditet. Det kan være ting som arbejdsstillinger, kemiske stoffer, smitterisiko eller arbejdstider.

    Din arbejdsgiver har pligt til at vurdere, om du, som gravid medarbejder, er udsat for påvirkninger, der kan indebære fare for graviditeten eller det ufødte barn. Hvis det er tilfældet, skal der foretages en konkret risikovurdering, der eventuelt kan føre til omplacering til andre opgaver eller fraværsmelding.

    Du har pligt til at fortælle din arbejdsgiver om graviditeten senest 3 måneder før forventet fødsel, men det kan - af hensyn til din og dit barns sikkerhed og sundhed - være en god ide at fortælle din arbejdsgiver tidligt, at du er gravid. 

    Arbejdsmedicinske klinikker
    Hvis du er i tvivl om de risici, der eventuelt er på din arbejdsplads i forbindelse med din graviditet, kan du tage kontakt til din lokale arbejdsmedicinske klinik på hospitalet. De arbejdsmedicinske klinikker undersøger, om en patients sygdom skyldes arbejdsmiljøet på arbejdspladsen. Du kan selv henvende dig til en arbejdsmedicinsk klinik eller blive henvist af egen læge, arbejdsmiljø-organisationen eller fagforeningen.

    Klinikken kan inddrages i spørgsmål vedrørende mistanke om skadelig påvirkning i den gravides arbejdsmiljø. Ved henvisning går klinikken ind i en individuel vurdering og udredning med eventuel inddragelse af arbejdsgiveren. Såfremt der er behov for yderligere vurdering, kan arbejdsmedicinsk klinik også foretage virksomhedsbesøg.

    Formålet er at afdække, om du kan fortsætte i arbejdet, skal omplaceres eller fraværsmeldes efter dagpengelovens bestemmelser. Samtidig vurderer arbejdsmedicinsk klinik, om du allerede har været eksponeret for en fosterskadelig påvirkning samt foretager et skøn over risikoen for, at der er sket skade på fostret.

    Klinikken kan også gå ind i en retrospektiv vurdering af arbejdsmiljømæssige påvirkninger efter et indtruffet uønsket graviditetsudfald, fx et misdannet barn eller en spontan abort.

    Sygemelding i forbindelse med graviditet
    Gravide kan fraværsmeldes efter Barselslovens § 6 stk. 2, nr. 1 eller nr. 2. Sygdom i relation til graviditeten (§ 6, stk. 2, nr. 1): Hvis det efter lægelig bedømmelse skønnes, at graviditeten har et sygeligt forløb, der ved fortsat beskæftigelse vil medføre risiko for kvinden eller fostret, fraværsmeldes den gravide.

    Fraværsmeldingen sker på en særlig formular, der indsendes af den praktiserende læge til kommunen. Fraværsmeldingen kan gælde hele graviditeten eller nogle uger/måneder. Barselsdagpenge udbetales fra kommunen fra 1. dag ifølge barselsloven. Det er dog en forudsætning, at risikofaktorerne ikke umiddelbart kan fjernes, og at den gravide ikke kan flyttes til anden passende beskæftigelse i virksomheden. 

  • Fleksjob

    Fleksjob er en særlig ansættelse for personer, der af helbredsmæssige årsager ikke kan være i beskæftigelse på almindelige vilkår.

    Det er din hjemkommune, der afgør, om du er berettiget til et fleksjob. Inden der træffes beslutning, vil man som oftest skulle igennem en arbejdsprøvning, hvor kommunen prøver at teste, hvor megen og hvilken type af arbejdsbelastning du kan klare.

    Når kommunen har besluttet, at du kan få et fleksjob, tages der kontakt til den arbejdsgiver, hvor fleksjobbet skal oprettes. Ofte vil det være hos den samme arbejdsgiver, som man tidligere har været ansat hos, men der kan også etableres fleksjob hos en anden og hidtil ukendt arbejdsgiver.

    Skånehensyn
    I et fleksjob er man som hovedregel ansat på fuld tid, men der vil ofte være situationer, hvor man ikke skal arbejde fuld tid.
    Det er vigtigt, at der i forbindelse med oprettelsen af et fleksjob aftales de konkrete vilkår for jobbet.
    Alt efter årsagen til, at man skal ansættes i et fleksjob, vil der være forskellige hensyn. Der kan være brug for særlige pauser, nedsat tid, specielle hjælpemidler, opgaver man skal fritages for eller dage, man ikke skal møde.
    Skånehensynene skal beskrives i ansættelsesaftalen, og det vil oftest være kommunens sagsbehandler, der sammen med dig udarbejder en sådan aftale med arbejdsgiveren under hensyntagen til din særlige situation.

    Løn
    Ved ansættelse i et fleksjob fastsættes løn og øvrige ansættelsesvilkår som udgangspunkt efter de overenskomster, der gælder for det pågældende område. 

    Som ansat i et fleksjob får du din løn fra arbejdsgiveren. Lønnen skal aftales, ligesom det gælder for almindelige ansættelser.
    Arbejdsgiveren får et løntilskud fra kommunen. Tilskuddets størrelse afhænger af graden af den nedsatte erhvervsevne og kan udgøre 2/3 eller 1/2 af den mindste overenskomstmæssige løn på det pågældende område - eller af den løn, som sædvanligvis gælder for tilsvarende arbejde.
    Det gør dog ingen forskel for den løn, du som ansat skal modtage.
     
    Når man er ansat i et fleksjob, er man ikke til rådighed for arbejdsmarkedet og optjener heller ikke dagpengeret. Man kan derfor ikke modtage arbejdsløshedsdagpenge ved ledighed, gå på efterløn eller få orlov til uddannelse. Hvis man bliver arbejdsløs fra sit fleksjob, får man i stedet for arbejdsløshedsdagpenge en særlig ledighedsydelse fra Socialforvaltningen.
     
    Ved ansættelse i fleksjob kan man optages i en særlig fleksydelsesordning, der administreres af Arbejdsdirektoratet, således at man har mulighed for at få udbetalt fleksydelse, der er en efterlønslignende ydelse for personer ansat i fleksjob. Anciennitet fra en a-kasse kan overføres til fleksydelsesordningen. 

    Se mere om løn og tilskud

  • Samarbejdsudvalg
    I samarbejdsudvalget kan arbejdsgiver og medarbejdere drøfte forhold, der handler om arbejdspladsen. Der er på hele det offentlige område indgået aftaler om samarbejdsudvalg eller MED-udvalg.​

    Hvornår skal der oprettes samarbejdsudvalg?
    På alle offentlige institutioner med mindst 25 beskæftigede skal der oprettes et samarbejdsudvalg.

    Hvis der inden for en institution er flere arbejdssteder med selvstændig ledelsesfunktion, og hvor medarbejderantallet er 25 og derover, skal der oprettes et samarbejdsudvalg for hver af disse arbejdssteder. Hvis der oprettes flere samarbejdsudvalg inden for en institution, skal der endvidere oprettes et hovedsamarbejdsudvalg, der er fælles for hele institutionen.

    Hver region og kommune skal desuden nedsætte et koordinationsudvalg.

    På institutioner med mindre end 25 ansatte skal arbejdsgiveren og medarbejderne også samarbejde efter principperne i samarbejdsaftalerne. Man kan vælge at etablere et samarbejdsudvalg, eller der kan aftales systematiske møder mellem arbejdsgiveren og medarbejderne på institutionen.

    Samarbejdsudvalgets opgaver
    Samarbejdsaftalerne inddeler udvalgets opgaver i 2 dele:

    • Information/drøftelse
    • medbestemmelse

    Information og drøftelse
    I både stat, region og kommune påhviler det arbejdsgiveren at informere om alle væsentlige forhold af betydning for institutionens arbejds- og personaleforhold. Alle forhold, der er omfattet af informationspligten, skal drøftes i samarbejdsudvalget, såfremt én af parterne ønsker det.

    Samtidig er det i Statens samarbejdsaftale blevet præciseret, at når samarbejdsudvalget skal drøfte budget og økonomi, er det særligt relevant, at ledelsen orienterer om økonomien i forhold til arbejds- og personaleforhold.

    Specielt skal der ske en drøftelse af (eksempler):

    • Ny løndannelse
    • Behovet for og iværksættelse af efteruddannelsesaktiviteter
    • Psykisk arbejdsmiljø og arbejdsrelateret stress

    Medbestemmelse
    Samarbejdsudvalget er medbestemmende ved fastlæggelse af retningslinjer for arbejds- og personaleforhold.

    Ved arbejdsforhold menes fx:

    • Placering af daglig arbejdstid og pauser
    • Velfærdsforanstaltninger
    • Forhold vedrørende medarbejdernes sikkerhed

    Ved personaleforhold menes fx.:

    • Ansættelser
    • Afskedigelser
    • Forfremmelser

    Samarbejdsudvalgets sammensætning
    Antallet af pladser i samarbejdsudvalget fastsættes ved aftale mellem ledelsen og de forhandlingsberettigede personaleorganisationers repræsentanter. Der må ikke være flere ledelsesrepræsentanter end medarbejderrepræsentanter. Der må gerne være flere medarbejderrepræsentanter.

    Udvalget skal være repræsentativt sammensat. Er der medarbejdergrupper, der ikke bliver repræsenteret, kan der nedsættes et kontaktudvalg.

    Medarbejdersidens samarbejdsudvalgsrepræsentanter og suppleanter for disse udpeges af de forhandlingsberettigede personaleorganisationer.

    SU-repræsentanter og -suppleanter, der ikke er tillidsrepræsentanter, er beskyttet mod afskedigelse på samme måde som tillidsrepræsentanter. 

    Tavshedspligt
    Medlemmer af samarbejdsudvalget kan normalt frit referere, hvad der sker i udvalget, idet de dog har den tavshedspligt, som følge af deres tjenesteforhold/forvaltningsloven.

    Uoverensstemmelser
    Hvis parterne er uenige om fortolkningen af aftalerne eller mener, at der er tale om brud på aftalen, indbringes sagen i staten først for et eventuelt hovedsamarbejdsudvalg og kan dernæst indbringes for Samarbejdsnævnet. Ved uenighed i Samarbejdsnævnet kan en række spørgsmål indbringes for en voldgiftsret.

    På det regionale og kommunale område klages først til hovedudvalget eller et eventuelt hovedsamarbejdsudvalg, dernæst til koordinationsudvalget. Kan man ikke blive enige her, kan man bede aftaleparterne Kommunale Tjenestemænd- og overenskomstansatte (KTO)/ og den relevante arbejdsgiverorganisation om vejledning.

    Formelle regler om afvikling af møder
    Møder afholdes fortrinsvis i arbejdstiden. Herudover forudsættes det, at samarbejdsudvalget selv fastsætter en forretningsorden. 

    Samarbejdsudvalg:

  • Tillidsrepræsentant

    Som tillidsrepræsentant er det din opgave at indgå i dialog med ledelsen om hvorledes arbejdspladsen skal fungere. Det handler mere om dialog, og mindre om regler og jura.


    Du vælges af dine kollegaer, og bliver derved deres indgang til ledelsen. Det er derfor vigtigt, at du som tillidsrepræsentant sikrer dig et godt samarbejde med dine kollegaer. 

    Du skal som tillidsrepræsentant også være klar, når enkeltpersoner har problemer. Det kan være som bisidder ved tjenstlige samtaler, ved forståelse af overenskomsten og lokale aftaler, ved lønforhandlinger og ved generelt at være der, når kollegaer har brug for en snak.

    Som tillidsrepræsentant, står du ikke alene. Du kan altid kontakte DSL og få hjælp og sparring. Du vil få en TR-uddannelse og desuden deltage i et netværk for tillidsrepræsentanter som mødes 1-2 gange årligt.

    DSL anbefaler
    At I vælger en tillidsrepræsentant.  Tillidsrepræsentanten har direkte adgang til ledelsen og kan indgå i samarbejde med de andre tillidsrepræsentanter på arbejdspladsen. 

    DSL har brug for tillidsrepræsentanter, der kan holde DSL orienteret om, hvad der sker på arbejdspladserne, så DSL kan forbedre indsatsen for medlemmerne, f.eks. gennem overenskomsterne.

    Brug din tillidsrepræsentant
    Du kan bruge tillidsrepræsentanten, hvis du selv kommer ud i en vanskelig situation. 

    Det er også din tillidsrepræsentant, der forhandler din løn. Du kan sparre med tillidsrepræsentanten om din løn og I kan fælles udvikle de gode argumenter for en lønforhøjelse.

    Din tillidsrepræsentant har brug for dig og dine konstruktive indspark, for at kunne gå til ledelsen for at få ændret tingene.

    Tilskud til faglige aktiviteter på arbejdspladsen
    DSL vil gerne støtte op om aktiviteter, som I ønsker at holde lokalt. 
    Hvis I vil have økonomisk tilskud, skal det på forhånd aftales med sekretariatet.

    Læs mere om tilskudsordningerne

  • Arbejdsmiljørepræsentant

    Har du lyst til at prioritere et ordentligt arbejdsmiljø, og være med til at forebygge ulykker og sygdom forårsaget af arbejdet, så er det at være arbejdsmiljørepræsentant noget for dig.

    Hvordan bliver jeg arbejdsmiljørepræsentant
    At være arbejdsmiljørepræsentant er en lovbestemt opgave, det er derfor ledelsen, der har ansvaret for, at der vælges en arbejdsmiljørepræsentant. Det vil oftest ske via et samarbejde med medarbejderrepræsentanterne. Der er typisk valg hvert tredje år. Som arbejdsmiljørepræsentant repræsenterer du alle medarbejdere på arbejdspladsen, uanset den enkeltes faglige tilhørsforhold.

    Samarbejde om arbejdsmiljøet
    Det er lidt forskelligt hvordan den enkelte arbejdsplads vælger at organisere sig omkring arbejdsmiljøet. Nogle arbejdspladser har egentlige arbejdsmiljøudvalg, andre arbejdspladser har integreret opgaven omkring arbejdsmiljø. I staten i samarbejdsudvalgene, SU. I kommuner og regioner i medbestemmelse- og medindflydelsesudvalgene, MED.

    Beskyttelse mod afskedigelse
    Som arbejdsmiljørepræsentant skal du kunne gå til ledelsen, også med drøftelser og oplysninger, som ledelsen ikke synes er rare.  For at passe på dig som arbejdsmiljørepræsentant, er der derfor særlige regler, når det gælder afskedigelse.
    Beskyttelsen består i en særlig procedure, som skal gennemføres, før den endelige beslutning kan træffes, og der skal være tvingende årsager til afskedigelsen.
    Det gælder dog altid, at din arbejdsgiver skal indkalde DSL til en drøftelse af sagen, inden du kan afskediges. Dette er med til at sikre, at ledelsen har en reel grund til at afskedige dig. Du skal derfor være meget opmærksom på, at DSL’s sekretariat bliver inddraget så hurtigt som muligt.

    Valgt i en privat virksomhed
    Hvis arbejdsmiljørepræsentanten er valgt i en virksomhed, hvor der ikke er overenskomst eller en tillidsrepræsentantaftale, vil arbejdsmiljørepræsentanten som hovedregel ikke være særligt beskyttet i en opsigelsessituation. DSL vil dog altid sikre sig, at arbejdsgiver har en reel årsag til at afskedige en medarbejder, der også er arbejdsmiljørepræsentant.

    Hvis virksomheden ikke har aftaler om særlig beskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter, kan en individuel aftale være en mulighed.

    Uddannelse
    Som arbejdsmiljørepræsentant skal du gennemgå et lovpligtigt arbejdsmiljøkursus af tre dages varighed. Herudover har DSL indimellem arrangementer, hvor det kan give mening at du også deltager.

    Hvis du bliver valgt som Arbejdsmiljørepræsentant er det en god ide, at give DSL besked. DSL vil så anmelde valget over for din arbejdsgiver. Husk også at give besked, når du ikke længere er arbejdsmiljørepræsentant.

    Kontakt Tina Lydeking Andersen i sekretariatet, hvis du vil vide mere.

     

Download

Læs om haven, der er specielt designet til at hjælpe stressramte videre: Terapihaven Nacadia

 

Mit DSL